Ervaringen

okt 2023

Een week bij logeerhuis EVEN

Bij de Beleefweek van Korak had ik gehoord over het Logeerhuis Even. Een plek om je even terug te trekken en tot rust te komen als dat nodig is. En dat voor 5 euro per dag, inclusief maaltijden? Dat kon ik niet geloven en daar had ik wel behoefte aan, dus ik ging op ontdekking.

Ik had afgesproken om eerst een keer kennis te maken. Als dat goed voelde dan kon ik direct een nachtje blijven slapen, en dat heb ik toen ook gedaan. De sfeer en de rust bij Even bevielen zo goed dat ik laatst terug ben gegaan om er een week te blijven. Voor mij was het fijn om zo stapje voor stapje met het Logeerhuis kennis te maken en me zo beetje bij beetje veiliger te voelen, want ik voel me niet snel ergens op mijn gemak.

Toen ik er een week verbleef, moest ik in het begin wennen. Ik sliep onrustig, was moe en kon mijn draai nog niet vinden. Dit heb ik altijd als iets nieuw is en daarom gaf ik mezelf de ruimte om te wennen. Geleidelijk aan begon ik me steeds veiliger te voelen en kwam ik ook meer tot rust. De aanwezigheid van Tootje, Marcel en/of Astrid hielpen hierbij. Er is overdag namelijk altijd iemand aanwezig om een praatje mee te maken o.i.d. Het terrein, de spullen in de keuken, het gebouw (wat eerst een doolhof lijkt), de douches, werden me steeds meer bekend. 

Ik heb me de hele week geen moment verveeld! Ik heb er gefietst (er is een fiets die je kan lenen), gewandeld, gekookt, Netflix gekeken, gelezen en geschilderd. Ook heb ik een 1000-stukjes puzzel gelegd, iets waar ik thuis de rust niet voor kan vinden. Ze hebben ook andere spullen om je mee te vermaken bijvoorbeeld spelletjes, knutselspullen, houtbewerking, huishoudelijke-en tuinklusjes dus vervelen hoef je er niet. De weidse omgeving met weilanden, koeien en boerderijtjes, met ook stukken bos deden me goed. Ik kon die week zelf indelen zoals ik wilde en alles was in overleg mogelijk. Qua avondeten bijvoorbeeld, heeft Marcel een keer zijn specialiteit 'pannenkoeken' gemaakt, smullen joh. En weer een andere keer heb ik samen met Tootje courgettesoep gemaakt. De courgette kwam vers uit hun eigen moestuin, ook lekker!  

Het terrein, de Michaelshoeve, waar Even staat is bijzonder. Er wordt het een en ander gesloopt en opgeknapt dus het zal er nu alweer anders uitzien dan toen ik er was. Naast Even staan twee soortgelijke gebouwen; een well being centrum, en zorg en onderwijs voor jongeren. Het huis is groot genoeg waardoor er plek is om in rust je eigen ding te doen. Dit kan overigens ook op je eigen kamer. Ik was die week de enige gast en dat vond ik eigenlijk wel lekker, ookal kan ik me voorstellen dat niet iedereen die fijn zal vinden. Ik ben ook benieuwd hoe ik Even zal ervaren als er meer gasten zijn. 

Kortom, een aanrader dus. Ik kom er graag nog een keer terug.